Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóság

 

ICT4Life: Informatikai szolgáltatások az idősek életminőségének javításáért

Nyomtatóbarát változatPDF változat

              Az ICT4Life projekt (szerződésszám: 690090) az Európai Unió támogatásával,

              a Horizon 2020 Research and Innovation program keretében valósul meg.

 

 

 

 

 

 

Napjainkban majdnem tízmillió európai él demenciával, vagy Parkinson-kórral. A becslések szerint az idősödés eredményeképpen 2030-ra az ilyen típusú betegségben szenvedők száma a duplájára nőhet, ami kiemelt egészségügyi kockázattal bír. Ezek az emberek a saját otthonukban szeretnének élni, de a tüneteik miatt nehézségekkel kell megküzdeniük a mindennapokban mind az önmagukról való gondoskodás, mind az önálló élet terén.

Az ICT4Life projekt megoldásokat kínál.  A hároméves projekt, - amelyet az Európai Unió Horizon 2020 nevű keretprogramja finanszíroz – 2016. január 19-én indult azzal a szándékkal, hogy integrált ellátásra nyújtson új szolgáltatásokat felhasználóbarát informatikai eszközökkel, amelyek végül javíthatják a betegek életminőségét és autonómiáját az otthoni környezetükben. 

 

E cél elérésének érdekében az ICT4Life áttörő kutatásokat és radikális innovációt folytat, valamint egy ICT4Life platform-ot hoz létre.  A platform számos innovatív szolgáltatást kínál azon betegek számára, akik demenciában, vagy Parkinson-kórban szenvednek, de szolgáltatásokat nyújtanak majd az egészségügyi szakemberek és a betegek formális és informális gondozói számára is. Minden lehetséges megoldást felhasználó központú módszer alapján fejlesztenek majd, és valós életből vett forgatókönyvek alapján tesztelik őket.  

A kezdeményezés kilenc partnert fog össze. A tagok tudományos, ipari és felhasználói csoportokat is reprezentáló szervezetek, amelyek mind elkötelezettek abban, hogy a betegek

életminőségét javítsák és Európa vezető szerepét erősítsék a személyre szabott, integrált ellátási szolgáltatásokban. 

A kiegyensúlyozott és multidiszciplináris konzorcium tagja név szerint: Artica Telemedicina (Spanyolország), Polytechnic University of Madrid (Spanyolország), Madrid Parkinson Association (Spanyolország), Netis Informatikai Zrt. (Magyarország), E-seniors (Franciaország), Centre for Research and Technology Hellas (Görögország), Maastricht University (Hollandia), European Hospital and Healthcare Federation (Belgium) és a Pécsi Tudományegyetem (Magyarország).  

 

Alejandro Sánchez-Rico de las Heras, az Artica Telemedicina eHealth igazgatója és projekt koordinátora kijelentette: “Kevés olyan kezdeményezés született a múltban, amely felhasználóbarát informatikai eszközök használatával ilyen közelről lépett kapcsolatba korai/enyhe kognitív nehézségekkel küzdő emberekkel.  A legtöbb eddig ajánlott megoldás általában az idősebb emberek otthoni monitorozásán alapult, korlátozott számú kockázat észlelésével, amely csak akkor küldött riasztást, ha egy felismerhető problémát észlelt.” Még hozzátette: “Az ICT4Life a reaktív szolgáltatás helyébe egy valóban proaktív, megelőző és páciens-központú integrált ellátási modellt állít a felhasználók oktatása és fejlődése által.”   

 

Az ICT4Life projekttel kapcsolatos további információkért keresse a projekt koordinátorát, Alejandro Sánchez-Rico de las Heras urat: ict4life@articatelemedicina.com

rovat: 
You shall not pass!