Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

 

REMISE - projektnyitó konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

    

A Pécsi Tudományegyetem, a Kapronca-i Nyitott Egyetem és a Humán Innovációs Csoport Nonprofit Kft. határon átnyúló együttműködés keretében megkezdte a szociális és szolidáris gazdasági szektor fejlesztését célul tűző közös projektjét.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében támogatást nyert, „RE.M.I.S.E” (Regional Managers of Social Economy) elnevezésű pályázat nyitó konferenciája Pécsett 2017. október 17-én került megrendezésre. Az esemény szervezője a Pécsi Tudományegyetem, a pályázat vezető kedvezményezettje volt.

A rendezvényt Dr. Horváth Béla, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja nyitotta meg kiemelve a határon túl nyúló együttműködések fontosságát. Fertői-Héra Krisztina, a PTE projektmenedzsere elmondta, hogy a RE.M.I.S.E projekt a szociális gazdasági szektor határ menti régióiban meglévő erőforrásainak, lehetőségeinek és fejlesztési igényeinek feltárását fogalmazta meg célként, majd a helyzetelemzésre és képzési szükségletfelmérésre alapozva a „Társadalmi vállalkozások menedzselése” képzés programjának és tananyagának közös kidolgozását.  A képzési program akkreditációját követően 12 magyar és 12 horvát résztvevővel valósul meg a 90 órás elméleti és 30 órás felnőttképzési program. A projektben résztvevő szakemberek számára a workshopok, továbbá a képzők képzése nyújt lehetőséget a közös gondolkodásra és a tapasztalatcserére. A bevont társadalmi vállalkozások szervezetfejlesztésben és coachingban is részesülnek, a hálózatfejlesztés, az együttműködés és tapasztalat szerzés további lehetőségét jelentik a projekt keretében megvalósuló tanulmányutak és szakmai vásárok. Dr. Nagy Janka Teodóra főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője a Pécsi Tudományegyetem bemutatását követően ismertette a projekt szakmai részleteit, a tervezett tevékenységeket. Felhívta a figyelmet a szociális és szolidáris gazdaság területén elért kutatási eredmények a projekt partnerek képzési szerepvállalásában megvalósuló társadalmasításának fontosságára. Josip Nakic Alfirevic igazgató a Kapronca-i Nyitott Egyetemet, Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna ügyvezető pedig a Humán Innovációs Csoport Nonprofit Kft. működését és projektben vállalt szerepét mutatta be.

 

A projektnyitó konferencián a szociális gazdaság értelmezési kereteiről, a közelmúlt tapasztalatairól és az aktuális helyzetképről magyar részről Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője és Lechner Istvánné, a Társadalmi Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke tartott előadást. A horvát gyakorlati tapasztalatokat pedig Manuela Greguric, a Srednja škola Koprivnica igazgatója ismertette.

 

GALÉRIA 

 

További információ:     Fertői-Héra Krisztina, nemzetközi projektmemenedzser (hera.krisztina@pte.hu +3630/868-1-556)

rovat: 
You shall not pass!