Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

 

Smart Ground - Sajtóközlemény

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Smart Ground – Pécsi partnertalálkozó és pilot felmérések

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Smart Technologies kutatócsoportja egy nemzetközi konzorciumi tagként részt vesz egy 2,5 millió euró összköltségvetésű Horizont 2020 projektben. A három éves projekt célja a kommunális és ipari hulladékokra vonatkozó EU-szintű integrált platform és adatbázis létrehozása, mely magába foglalja a már meglévő és a projekt során pilot hulladéklerakókon végzett vizsgálatokból származó adatokat, információkat.

A PTE Műszaki és Informatikai Karról nyolc fő vesz részt a projekt megvalósításában. 2016. június 21-22-én Pécsett került sor a harmadik konzorciumi partnertalálkozóra, amelynek legfontosabb kérdése az volt, hogy milyen információkat igényelnek a majdani beruházók ahhoz, hogy döntést hozzanak így adott lerakóban elhelyezett hulladék kitermelése és az abban fellelhető nyersanyagok kinyerése érdekében. Az elmúlt évtizedekben Európában megvalósult ilyen jellegű projektek tapasztalatai azt mutatták, hogy a nyersanyag értékesítés mellett a felszabaduló terület későbbi hasznosítása motiválta leginkább a döntéshozókat. A találkozón 5 nemzet (olasz, finn, spanyol, magyar és angol) és 13 partnerintézmény vett részt, a két napos rendezvény sikeresen zárult.

A szakmai csapat egy része tovább utazott a pilot helyszínekre méréseket végezni. A PTE, a Torinói Egyetem és az IMAGEO nevű spin-off cég munkatársai két, eltérő bányászati meddőhányót vizsgáltak meg Pátkán és Rudabányán. A Székesfehérvárhoz közeli pátkai fluoritbánya flotációs meddőjén felszíni mintákat vettek a meddő anyagából, a rajta megtelepedett növényzetből és a környező talajból. Nagy pontosságú, differenciális GPS segítségével megtörtént a terület koordinátáinak felvétele. A rudabányai vasérc meddőn talaj- és növényminták vétele és 3D lézer-szkennerrel morfológiai adatrögzítés történt.

A következő hónapokban a pilot lerakók mélységi mintavételezését és a minták laboratóriumi elemzését végzik el az egyetemi kutatók.

 

A projektről bővebb információt a www.smart-ground.eu oldalon olvashatnak.

 

Kérjük, kövessenek minket az alábbi oldalakon:

https://www.facebook.com/Smart-Ground-Project-513497855465605/?fref=ts

https://www.linkedin.com/pulse/smart-ground-enco-engineering-consulting-srl 

https://twitter.com/Smart_Ground

 

További információ kérhető:
Vér Csaba
ver.csaba@mik.pte.hu

rovat: 
You shall not pass!