Ugrás a tartalomra

Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése

Projekt azonosító
EFOP-2.2.0-16-2016-00002
Támogatás mértéke
100%
Projekt címe

Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Bayer Gábor; bayer.gabor@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr. Tényiné Dr. Csábi Györgyi; csabi.gyorgyi@pte.hu
Szerződött támogatás összege
8 649 389 907 Ft
PTE szerződött támogatás összege
1 183 549 052 Ft
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Konzorcium vezető
Országos Kórházi Főigazgatóság
Konzorcium tagjai
Debreceni Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Szöveges ismertető

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján 2012-ig a neuropszichiátriai osztályon folyt a gyermekpszichiátriai betegek ellátása 2 gyermekpszichiáter közreműködésével, 6 ágyon. Sajnálatos módon 2012-ben a betegellátás szüneteltetésére kényszerült szakorvos hiányában. A pécsi fekvő betegek ellátási központjának átmenetileg Szeged lett kijelölve.

A nagy földrajzi távolság miatt sokszor a gyermekek megfelelő szakellátás nélkül maradtak számos esetben. Ezen megoldatlan probléma továbbá a folyamatosan emelkedő gyermek-és ifjúságpszichiátriai betegszám miatt a Pécsi Tudományegyetem jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy gyermek-és ifjúságpszichiátriai betegellátás ismét Pécsett valósulhasson meg.

2015. novemberében, belső kapacitás átcsoportosítással a PTE Gyermekgyógyászati Klinika létrehozott egy 15 ágyas gyermek-és ifjúságpszichiátriai osztályt, valamint a Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Tanszéket, amely egész Dél-Dunántúl, így Baranya, Somogy és Tolna megye betegei számára bír ellátási kötelezettséggel. A tanszék vezetője dr. Csábi Györgyi egyetemi docens.

A gyermekpszichiátriai osztály működéséhez szorosan kapcsolódik a gyermek-és ifjúságpszichiátriai valamint a gyermekpszichológiai szakrendelés.

A gyermekszakpszichológiai rendelés 20 órában folyik klinikánkon. Az addiktológiai betegek utógondozása Pécsett nem megoldott. A jelenleg Pécsett működő Addiktológiai Ambulancia a törvényi szabályozás értelmében csak felnőtt betegeket láthat el. Kiemelt fontosságúnak tartjuk a nyugtalan, hosztilis betegek biztonságos ellátásához kialakítandó speciális kórtermek (fiú és lány) létrehozását, mivel ez napi szinten komoly és szinte megoldhatatlan problémát okoz az általános gyermekpszichiátriai osztály keretein belül. A jelenlegi projekt nyújtotta és egyéb források révén, a szakorvosi szám növekedésével, 20 ágyas önálló részleg kerül kialakításra, ami hosszabb távon is lehetővé teszi az emelkedő prevalenciát mutató gyermek- és főként serdülőkori pszichiátriai betegek ellátását, továbbá kialakításra kerülnek olyan kórtermek, amelyek lehetővé teszik a szülő és gyermek együttes elhelyezését is. Az említett infrastruktúra elérésének érdekében szűkségessé vált a Gyermekgyógyászati Klinika épületének kibővítése, mely 2020-ra a fenti elvárásoknak hivatott biztosítani a helyet. A gyermekpszichiátriai osztály bővítése elementáris érdeke nemcsak a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának, de az egész régiónak.

Főosztály
hazai
Projekt forrás
Kapcsolódó dokumentumok