Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

EFOP-2.2.0-16-2016-00002

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

EFOP-2.2.0-16-2016-00002

Projekt neve

Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése

Projektmenedzser, elérhetőségek

Bayer Gábor; bayer.gabor@pte.hu; +36302238439

Szakmai vezető

Dr. Tényiné Dr. Csábi Györgyi; csabi.gyorgyi@pte.hu; +3672536000/ 37856

PTE teljes költségvetése

765 479 036 Ft

Projekt teljes költségvetése

6 000 000 000 Ft

Támogatás mértéke

100%

Konzorcium vezető

Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Konzorcium tagja

ÁEEK
Debreceni Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem

Projekt időtartama

2017.02.01. - 2022.03.31.

Támogató alap

Európai Strukturális és Beruházási Alapok

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján 2012-ig a neuropszichiátriai osztályon folyt a gyermekpszichiátriai betegek ellátása 2 gyermekpszichiáter közreműködésével, 6 ágyon. Sajnálatos módon 2012-ben a betegellátás szüneteltetésére kényszerült szakorvos hiányában. A pécsi fekvő betegek ellátási központjának átmenetileg Szeged lett kijelölve.

A nagy földrajzi távolság miatt sokszor a gyermekek megfelelő szakellátás nélkül maradtak számos esetben. Ezen megoldatlan probléma továbbá a folyamatosan emelkedő gyermek-és ifjúságpszichiátriai betegszám miatt a Pécsi Tudományegyetem jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy gyermek-és ifjúságpszichiátriai betegellátás ismét Pécsett valósulhasson meg.

2015. novemberében, belső kapacitás átcsoportosítással a PTE Gyermekgyógyászati Klinika létrehozott egy 15 ágyas gyermek-és ifjúságpszichiátriai osztályt, valamint a Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Tanszéket, amely egész Dél-Dunántúl, így Baranya, Somogy és Tolna megye betegei számára bír ellátási kötelezettséggel. A tanszék vezetője dr. Csábi Györgyi egyetemi docens.

A gyermekpszichiátriai osztály működéséhez szorosan kapcsolódik a gyermek-és ifjúságpszichiátriai valamint a gyermekpszichológiai szakrendelés.

 

 

A gyermekszakpszichológiai rendelés 20 órában folyik klinikánkon. Az addiktológiai betegek utógondozása Pécsett nem megoldott. A jelenleg Pécsett működő Addiktológiai Ambulancia a törvényi szabályozás értelmében csak felnőtt betegeket láthat el.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk a nyugtalan, hosztilis betegek biztonságos ellátásához kialakítandó speciális kórtermek (fiú és lány) létrehozását, mivel ez napi szinten komoly és szinte megoldhatatlan problémát okoz az általános gyermekpszichiátriai osztály keretein belül.

A jelenlegi projekt nyújtotta és egyéb források révén, a szakorvosi szám növekedésével, 20 ágyas önálló részleg kerül kialakításra, ami hosszabb távon is lehetővé teszi az emelkedő prevalenciát mutató gyermek- és főként serdülőkori pszichiátriai betegek ellátását, továbbá kialakításra kerülnek olyan kórtermek, amelyek lehetővé teszik a szülő és gyermek együttes elhelyezését is.

Az említett infrastruktúra elérésének érdekében szűkségessé vált a Gyermekgyógyászati Klinika épületének kibővítése, mely 2020-ra a fenti elvárásoknak hivatott biztosítani a helyet.

A gyermekpszichiátriai osztály bővítése elementáris érdeke nemcsak a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának, de az egész régiónak.

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!