Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

EFOP-3.6.2-16-2017-00006

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

EFOP-3.6.2-16-2017-00006

Projekt neve

Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig

Konzorciumvezető

Szegedi Tudományegyetem

Konzorciumi tagok

Pécsi Tudományegyetem
Debreceni Tudományegyetem
Semmelweis Tudományegyetem

Projektmenedzser, elérhetőségek

Pirkhoffer Zsófia, pirkhoffer.zsofia@pte.hu

Szakmai vezető, elérhetőségek

Dr. Hegyi Péter, hegyi.peter@pte.hu

Támogatás mértéke

100%

Szerződött támogatás összege

1 470 046 015 Ft

PTE szerződött támogatási összege

411 472 574 Ft

Projekt időtartama

2017.09.01. - 2020.08.31.

Támogató alap

ESZA

 

Live Longer - Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésbe

A pályázat fő céljai a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának megnövelése. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások közel teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködések adnak kitűnő lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.
A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis) közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet és komoly kihívást jelentenek az orvosoknak. A várható eredmények rávilágíthatnak ezen betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez. A résztvevők a kutatások eredményeképpen előreláthatólag jelentős európai unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni.
A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak.

PTE ÁOK -Transzlációs Medicina Intézet

Szegedi Tudományegyetem - EFOP 3.6.2-16-2017-00006 projekt bemutatása

 

        

 

 

A VIII. TRANSZLÁCIÓS MEDICINA NEMZETKÖZI KONFERENCIA 2019. NOVEMBER 30. – 2019. DECEMBER 01.-ÉN VECSÉSEN KERÜL MEGRENDEZÉSRE

A novemberben megrendezésre kerülő VIII. Transzlációs Medicna Konferencia fő célkitűzése a transzlációs medicina klinikai kutatási ágának fejlesztése, a folyamatban lévő, illetve az elmúlt évben lezárult meta-analízisek, regiszter analízisek és klinikai vizsgálatok bemutatása, valamint új kutatások indításának elősegítése és megvalósításának támogatása. 

A rendezvény első napján bemutatásra kerülnek a legújabb, a transzlációs medicina fejlesztését és népszerűsítését célzó projektek, új kutatási együttműködések, az elért eredmények és jövőbeni tervek, a fiatal kutatók számára nyújtott lehetőségek és az utánpótlásnevelésben elért sikerek, valamint részletesen ismertetjük a Multidiszciplináris Kutatástámogató Csoport átalakult szervezetét és funkcióinak kibővült körét. Sor kerül az alap- és klinikai kutatások, valamint a betegregiszterben gyűjtött adatokból készült elemzések eredményeinek bemutatására.

A konferencia második napján az újonnan indult betegregisztereket ismertetik a témavezetők, és prezentálásra kerülnek a központ szeptemberben csatlakozott PhD hallgatói és rezidensei által elindított klinikai kutatások célkitűzései, előzetes eredményei. Végezetül a közelmúltban indult, vagy jelenleg a tervezés folyamatában lévő klinikai vizsgálatokat is bemutatják a vezető kutatók. A kongresszus remek lehetőséget biztosít arra is, hogy nemzetközileg is elismert külföldi szakértők bevonásával összegezzük az elmúlt év eredményeit és tanulságait, valamint kitűzzük a 2020-as évben elérni kívánt célokat és diszkussziót folytassunk a lehetséges megvalósítási módokról.

REGISZTRÁCIÓ: https://regisztracio.aok.pte.hu/transzlacios-medicina-konferencia-2019
_____________________________________

 

 

II. MULTIDISZCIPLINÁRIS NYELŐCSŐRÁK NAP KERÜL MEGRENDEZÉSRE 2019. NOVEMBER 15.-ÉN PÉCSETT 

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén már második alkalommal rendezhetjük meg Pécsen a Nyelőcsőrák Napot. Az esemény során külföldi szakértők segítségével kaphatnak átfogó képet a nyelőcsőrák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. Ezen felül szeretnénk felhívni a figyelmet a betegség multidiszciplináris megközelítésének fontosságára, azért pathológiai, gasztroenterológiai, endoszkópos, sebészeti, onkológiai valamint palliatív vonatkozásokról is mind szót ejtünk. Az előadásokat követően minden esetben lehetőség lesz a felmerülő kérdések megvitatására.

A rendezvény záró akkordjaként egy kerekasztal beszélgetés során, magyar nyelven vitathatjuk meg elképzeléseinket a nyelőcsőrák ellátásának jövőjét illetően és oszthatjuk meg eddigi tapasztalatainkat a betegellátás korszerűsítése érdekében. Tartsanak velünk Önök is és vegyenek részt egy folyamatosan fejlődő, összetartó, innovatív munkacsoport tevékenységében.

REGISZTRÁCIÓ: 2019. november 8.-ig a pr@tm-centre.org e-mail címen lehetséges

_____________________________________

 

 

A projekt keretében 2018. november 24.-25.-én Vecsésen megrendezésre kerül a VII. Transzlációs Medicina Nemzetközi Konferencia.

A konferencia fő célkitűzése a transzlációs medicina klinikai kutatási ágának fejlesztése, meta-analízisek, regiszter analízisek és klinikai vizsgálatok indításának elősegítése és megvalósításának támogatása. 

A rendezvény első napján bemutatásra kerül a transzlációs medicina fogalma, mint új egészségügyi modell, az elért eredmények és jövőbeni tervek, a fiatal kutatók számára nyújtott lehetőségek, valamint részletesen ismertetjük a Multidiszciplináris Kutatástámogató Csoport funkcióit. Sor kerül az alap- és klinikai kutatások, valamint a betegregiszterben gyűjtött adatokból készült elemzések eredményeinek bemutatására.

A konferencia második napján az újonnan indult betegregisztereket ismertetik a témavezetők, és prezentálásra kerülnek a központ kutatói által elvégzett metaanalízisek megállapításai is. Végezetül a közelmúltban indult, vagy jelenleg a tervezés folyamatában lévő klinikai vizsgálatokat is bemutatják a vezető kutatók. A kongresszus remek lehetőséget biztosít arra is, hogy zárásaként összegezzük az elmúlt év eredményeit és tanulságait, valamint kitűzzük a 2019-es évben elérni kívánt célokat és diszkussziót folytassunk a lehetséges megvalósítási módokról. 

A konferenciára regisztrálni az alábbi linken lehet:  https://regisztracio.aok.pte.hu/hu/transzlacios-medicina-konferencia

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!