Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.2-15-2016-00022

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
3D nyomtatási és vizualizációs technológiákat alkalmazóinterdiszciplnáris kutatási, oktatási és fejlesztési központ kialakítás a Pécsi Tudományegyetemen
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

GINOP-2.3.2-15-2016-00022

Projekt neve

3D NYOMTATÁSI ÉS VIZUALIZÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ INTERDISZCIPLINÁRIS KUTATÁSI, OKTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI KÖZPONT KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

Projektmenedzser, elérhetőségek

Tóth-Ráth Zsuzsanna, rath.zsuzsanna@pte.hu

Projekt teljes költségvetése

1 849 878 059 Ft

Projekt időtartama

2016.10.01. – 2020.09.30.

 

Projektünk hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltató centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik. A fejlesztéssel olyan interdiszciplináris K+F+I tevékenységek indulnak el a PTE-n, amelyek nemzetközi viszonylatban is jelentősek, és amelyekkel régiónk fel tud zárkózni a vonatkozó kutatások tekintetében a legfejlettebb európai központokhoz.

 

A 3D nyomtatás már számos iparágban teret hódított magának:

Járműipar: 2014-ben a svéd Koenigsegg megalktota új autóját a One:1-et, mely számos alkatrészét (köztük a belső tér egy részét, a kipufogórendszer egyes elemeit, illetve számos egyéb alkotóelemet) a 3D nyomtatási technikával készítettek el.

2015-ben a Boeing bejelentette, hogy új Airbus A350 XWB típusú személyszállító gépe több mint 1000 nyomtatott alkatrésszel rendelkezik.

 

Építészet: A 3D nyomtatás sebességének és pontosságának növekedésével, illetve a felhasználható anyagok palettájának bővülésével betört az építőiparba, hiszen ma már akár 24 óra alatt nyomtathatók komplett házak, teljes vízelvezetőrendszerrel és elektromos hálózattal, illetve olyan struktúrák melyek megépítése eddig komoly nehézségekbe ütközött.

 

Egészségügy: Az egészségügyben a 3D technológia számos területen hasznosítható, így akár titánból készült protézisek nyomtatására is. Ezen kívül már széles körben elterjedtek a 3D nyomtatott művégtagok is, melyek egyre több ember számára nyújtanak segítséget a mindennapokban.

 

Egy másik gyorsan fejlődő terület az ún. BioPrinting mely során az arra alkalmas eszközök élő sejteket nyomtatnak, így képesek vagyunk szív, bőr, máj és egyéb szövetek nyomtatására. Az elmúlt években hatalmas szenzáció övezte azon kínai mérnökök eredményeit, akik képesek voltak olyan fület, májat, sőt vesét is létrehozni, mely élő szövetet tartalmazott. 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!