Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.2-15-2016-00047

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Analitikai és diagnosztikai kutatási kiválósági központ az egészség és a sportteljesítmény szolgálatában
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

GINOP-2.3.2-15-2016-00047

Projekt neve

ANALITIKAI ÉS DIAGNOSZTIKAI KUTATÁSI KIVÁLÓSÁGI KÖZPONT A SPORTTELJESÍTMÉNY ÉS AZ EGÉSZSÉG SZOLGÁLATÁBAN

Projektmenedzser, elérhetőségek

Czibolya Zsófia, czibolya.zsofia@pte.hu

Projekt teljes költségvetése

1 412 733 061 Ft

Projekt időtartama

2017.02.01. – 2021.01.31.

 

Analitikai és diagnosztikai kutatási kiválósági központ a sportteljesítmény és az egészség szolgálatában

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel konzorciumban megvalósuló projekt célja egy olyan hiánypótló kiválósági központ kialakítása, amelynek fókuszában a sportteljesítmény és az egészség áll. A 2017. február 1-jével elindult kutatási és eszközbeszerzési projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 4 év alatt összesen 1,41 milliárd forintból.

 

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével megvalósuló projekt célja egy európai színvonalú, sport és extrém igénybevétel vizsgálatán alapuló, a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozása. A kutatások a sporttevékenységek egészségmegőrző hatásainak vizsgálatán keresztül a magyar sport teljes körét, kiemelt figyelemmel az élsportot szolgálják. A Pécsi Tudományegyetem már meglévő eszközparkjának és kutatói körének bővítésével, a tudományos kutatások segítségével, gyakorló szakemberek számára is hasznosítható eredményeket céloznak meg a szakemberek, amelyek hozzájárulnak a sportakadémiák, klubok, egyesületek még hatékonyabb működéséhez.

 

A műhely munkájának alapja egy olyan tudásbank létrehozása, amely nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását. Több száz, laboratóriumi körülmények között és pályatesztek során elvégzett teljesítménydiagnosztikai mérésre, valamint biológiai minták molekuláris szintű feldolgozására kerül majd sor a projektben. Az így nyert információkkal nagy pontossággal feltérképezhetővé válik a sportolók teljesítménye. Az edzésmódszerek adatainak összehangolásával pedig lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportoló-specifikus edzések és módszerek kidolgozására.

 

Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A kutatás eredményeként létrejövő, nyilvános tudásbank adataiból valamennyi sporttudományi szakember profitálhat. Bízunk benne, hogy a projekt során kapott eredményeknek és kidolgozott módszereknek köszönhetően hozzá tudunk járulni a magyar sport, illetve parasport minél eredményesebb szerepléséhez a világversenyeken.”

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!