Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.3-15-2016-00011

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
A fertőző betegségek kutatásának újabb irányai - a Pécsi Tudományegyetem 4-es biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumának infrastrukturális és tudományos fejlesztése
Támogató alap: 

2016 júliusában a Pécsi Tudományegyetem elindította új infrastrukturális és tudományos projektjét. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 120,21 millió forint európai uniós támogatással, célja a Pécsi Tudományegyetem kötelékén belül működő magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium infrastrukturális fejlesztése, és ezzel a laboratórium csatlakoztatása az európai BSL-4 laboratóriumi hálózatokhoz.

A pályázatban érintett laboratórium, mint az egyetlen egyetemi fenntartású biológiai biztonsági laboratórium egyedülálló lehetőséget nyit hazánkban is a fertőző betegségek leküzdésében vívott harcban. A pályázati fejlesztés hatására, a laboratórium nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló kutatási facilitássá válhat, amely a nemzetközi hálózatba csatlakozással kellő súllyal tudja képviseltetni magát mind a pályázati, mind pedig a kutatás-fejlesztési együttműködések terén.

A projekt eredményeképpen hazánkban a Pécsi Tudományegyetem fog rendelkezni az egyetlen egyetemi BSL-4 kutatólaboratóriummal, amelyet tisztán kutatási és nem járványügyi feladatok elvégzésére hoztak létre. Ennek megfelelően az itt munkát végző fiatal kollégák az egyetemi prioritásoknak megfelelően a nemzetközileg elismert, kimagasló tudományos eredmények elérését tűzték ki célul. Mivel a laboratórium egyedülálló kutatási facilitás hazánkban, így a virológia ezen kimagasló, érdekes területén kutatni szándékozó kollégáknak sem kell külföldi laboratóriumban gyakorlatot, tapasztalatot szerezni, vagy akár aktív kutatást végezni, hiszen a fejlesztendő laboratórium kiváló lehetőség lenne e célok elérésére is. 

A laboratórium nemcsak alap és alkalmazott kutatásokat folytat, de részt vesz a hazai védelmi- biztonsági szervek munkájában is. A beruházásnak köszönhetően 9 új kutatói munkahely jön létre, az európai hálózatba lépéssel párhuzamosan pedig a nemzetközi kollaborációk száma is növekedni fog, hiszen részeseivé válunk a BSL-4 laboratóriumokat egybefogó közösségnek, és így a közös pályázati aktivitásban és kutatási stratégiák kidolgozásában, lebonyolításában is fontos szerepet vállalhatunk, valamint aktív résztvevői lehetünk a hazai kutatóképzésnek, a kutatói utánpótlás nevelésnek.

Archív: 
You shall not pass!