Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.3-15-2016-00013

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Világszínvonalú neuronavigációs infrastruktúra, K+F és oktatási platform kialakítása Magyarországon
Támogató alap: 

Projekt Azonosító

GINOP-2.3.3-15-2016-00013

Projekt neve

Világszínvonalú neuronavigációs infrastruktúra, K+F és oktatási platform kialakítása Magyarországon 

Szakmai vezető, elérhetőségek

Prof. Dr. Büki András

Projektmenedzser, elérhetőségek

Fenekes Enikő, fenekes.eniko@pte.hu

A szerződött támogatás összege

283.558.947 Ft

A támogatás mértéke (%)

100 %

Projekt időtartama

2016.07.01. - 2019.06.30

Támogató alap

ERFA

Kedvezményezett neve

Pécsi Tudományegyetem (konzorcium vezető)

Világszínvonalú neuronavigációs infrastruktúra, K+F és oktatási platform kialakítása Magyarországon

2016 júliusában a Pécsi Tudományegyetem elindította új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektjét. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 283,55 millió forint európai uniós támogatással.

A projekt legfontosabb célja, hogy létrehozzon egy olyan komplex, Magyarországon és a közép-kelet európai régióban úttörők közé tartozó, képvezérelt műtét-előkészítést és műtéti végrehajtást támogató, optimalizáló neuronavigációs rendszert, valamint az ahhoz kapcsolódó folyamatok kialakítását, amely jelentősen csökkenti a beteget ért ionizáló sugárzást és alapját képezheti a minimálisan invazív technikáknak, elősegítve azok elterjedését.

Projektcélok:

A neuronavigációs eszközökkel foglalkozó európai és amerikai orvosi egyetemekkel, klinikákkal, ipari partnerekkel való együttműködések megkezdése, illetve folytatása

a műtői módszerek hatékonyságát kiemelkedően javító intraoperatív és implantációs technikák kidolgozása és a navigációs szoftverek fejlesztése,

komoly áttörést és innovációt jelentő kutatás-fejlesztési projektek elindulása.

A projekt eredményeként csökken a jelenlegi gyakorlatból adódó idegsebészeti műtéti beavatkozások során a beteget ért ionizáló sugárzás, illetve részben helyettesítésre kerülnek a rendkívül költséges intraoperatív képalkotó vizsgálatok.

A neuronavigációs infrastruktúránk tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő az európai idegtudományi kutatásokban történő részvétel aránya, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok K+F tevékenysége során keletkezett innovációs megoldások klinikai kipróbálására, validálására nyílik lehetőség, illetve olyan konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési kutatás-fejlesztési projektek is el tudnak indulni, melyek már terv szinten készen állnak. Ugyanakkor - az egészségturizmus jegyében - a Közép-Kelet Európai országok illetve régión kívüli területek betegeinek Magyarországra vonzása, egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható lesz.

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztését követően a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikája közép-kelet európai referencia központként működhet tovább, amely további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást.

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!