Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.3-15-2016-00025

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Kutatási központ kialakítása speciális sejtek funkcionális és genomikai analízisére a Pécsi Tudományegyetemen
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

GINOP-2.3.3-15-2016-00025  

Projekt neve

KUTATÁSI KÖZPONT KIALAKÍTÁSA SPECIÁLIS SEJTEK FUNKCIONÁLIS ÉS GENOMIKAI ANALÍZISÉRE A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

Szakmai vezető, elérhetőségek

Prof. Dr. Sümegi Balázs, balazs.sumegi@aok.pte.hu 

Projektmenedzser, elérhetőségek

Fenekes Enikő,  fenekes.eniko@pte.hu

A szerződött támogatás összege

737 586 000 Ft 

A támogatás mértéke (%)

100 %

Projekt időtartama

2017.03.01 - 2020.02.28. 

Támogató alap

ERFA

Kedvezményezett neve

Pécsi Tudományegyetem

 

A Pécsi Tudományegyetem 2017. márciusában elindította új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektjét, amely a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg 737 586 000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A 100 %-os támogatással megvalósított projekt célja egy nemzetközi élvonalba tartozó specializált kutatási központ létrehozása a PTE-n.

 

Számos betegségben játszanak kritikus szerepet a károsodási folyamatban képződő, kis mennyiségben előforduló speciális sejtek, ezekre jó példát szolgáltatnak a rák ős-sejtek, vagy őssejthez hasonló sejtek, melyeknek meghatározó szerepe van a citosztatikus rezisztencia kialakulásában és a kezelés hatékonyságának lecsökkenésében. Ezen sejtek nagy hatással vannak a rákos betegek túlélési esélyeire, ezáltal stratégiai jelentősége van ezen kis számban előforduló sejtek vizsgálatának, mely azonban speciális eszközparkot igényel.

A projekt legfontosabb célja egy nemzetközi élvonalba tartozó specializált kutatási központ létrehozása a PTE-n, amely ezeknek a kis számban előforduló speciális sejteknek az elválasztását és ezt követően tulajdonságaik megismerését teszi lehetővé. A projektben kialakítják az ehhez szükséges infrastruktúrát, amely a következőkből tevődik össze: sejtanalitikai labor (sejtek izolálására és funkcionális analízisére), gén expresszió és mutációs analízis labor, kémiai laboratórium.

 

A projekt eredményeként a genomikai infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a nemzetközi kutatási hálózatokban történő részvétel aránya, emelkedik az egyetemi kurzusok színvonala, és bővülnek az egyéni és közös kutatási lehetőségek, eredmények.

 

A speciális sejtek funkcionális és genomikai analízise központ kialakítása új lehetőséget jelent a rák őssejttel kapcsolatos területen a PTE kutatói számára, valamint megteremti hosszútávon a társadalmi, egészségügyi hasznosítás lehetőségét is.  

 

A projekt várható befejezése: 2020.02.28.

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!