Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

GINOP-2.3.3-15-2016-00030

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Nano-bioimaging: nagy idő és térbeli felbontású képalkotó vizsgálatok fejlesztése és alkalmazása a biomedicinában
Támogató alap: 


Projekt Azonosító

GINOP-2.3.3.-15-2016-00030

Projekt neve

„NANO-BIOIMAGING”: NAGY IDŐ ÉS TÉRBELI FELBONTÁSÚ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK FEJLESZTÉSE ÉS ALKALMAZÁSA A BIOMEDICINÁBAN

Szakmai vezető, elérhetőségek

Prof. Dr. Ábrahám István, istvan.abraham@aok.pte.hu 

Projektmenedzser, elérhetőségek

Szabó Andrea, szabo.andrea@pte.hu

A szerződött támogatás összege

784 845 656 Ft

A támogatás mértéke (%)

100 %

Projekt időtartama

2017.01.01. - 2019.12.31.

Támogató alap

ERFA

Kedvezményezett neve

Pécsi Tudományegyetem,  konzorcium vezető


Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével valósul meg az a projekt, melynek célja a világon egyedülálló nano-bioimaging mikroszkóprendszerek létrehozása és összehangolt működtetése. A kutatások új az eddiginél sokkal részletgazdagabb betekintést nyújtanak a molekulák világába, lehetővé téve az orvosbiológiai kutatásokban a molekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát egyedi molekula szinten akár élő szövetben is. A Szentágothai János Kutatóközpontban 100 %-os európai uniós támogatással megvalósuló kutatói program 2017. január 1-vel elindításra került. A projekt összeköltsége: 784 845 656 Ft

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével megkezdett pályázat célja egy, a világon egyedülálló „nano-bio-imaging” mikroszkóppark kialakítása és működtetése. Ezek az eszközök a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek nagy pontosságú vizsgálatát teszik lehetővé egyedi molekula felbontású mérések segítségével akár élő sejteken is, mely új dimenziókat nyit a bio-medicinális kutatásokban. A kollaborációs vizsgálatok során a daganatképződésben, az immunológiai, a gyulladásos és a neurodegeneratív kórképekben szerepet játszó, a sejtmembrántól a citoplazmán át a sejtmagig érő jelátviteli útvonalak feltérképezését és terápiás célpontok pontos azonosítását végzik.

 A műszeregyüttes az intézmények szolgáltató laboratóriumaiban „core facility”-ként fog üzemelni, így elérhetővé válik a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára, mindamellett a közvetlen népegészségügyi haszonnal járó kutatási területek új lendületet kaphatnak a projekt révén. A pályázat szakmai vezetője, Ábrahám István, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.  

A projekt várható befejezése: 2019.12.31.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In vivo two photon mikroszkóprendszer

 

 

 

 

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!