Akadálymentes verzió

Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság

 

GINOP 2.3.3.-15-2016-00033

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Projekt címe: 
Extrém térerősségű terahertzes infrastruktúra fejlesztése
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

GINOP 2.3.3.-15-2016-00033

Projekt neve

Extrém térerősségű terahertzes infrastruktúra fejlesztése

Szakmai vezető, elérhetőségek

Dr. Hebling János,  hebling@fizika.ttk.pte.hu

Projektmenedzser, elérhetőségek

Pirkhoffer Zsófia,  pirkhoffer.zsofia@pte.hu

A szerződött támogatás összege

518.057.039 Ft

A támogatás mértéke (%)

100 %

Projekt időtartama

2017. 01. 01. – 2019. 08 .31.

Támogató alap

ERFA

Kedvezményezett neve

Pécsi Tudományegyetem

 

Pécsi Tudományegyetem fizikai inétzetében Extrém térerősségű terahertzes infrastruktúra fejlesztés indult

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete az elmúlt évtizedben felépített egy nemzetközileg is nagy elismerést kiváltott laboratóriumi infrastruktúrát, mellyel a közel egyciklusú nagy energiájú terahertzes impulzusok létrehozásának tudományterületén vezető szerepet tölt be. A Pécsi Tudományegyetem Nagy Intenzitású Laboratóriumában dolgozó kutatócsoport tagjainak nevéhez fűződő innovációk döntően járultak hozzá a nagyenergiájú terahertzes tudományterület folyamatos fejlődéséhez.

Hebling János, a Pécsi Tudományegyetem Széchenyi-díjas egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a jelenleg is igen intenzív kutatások olyan fontos területeken ígérnek előrehaladást, mint bizonyos rákbetegségek diagnosztizálása, genetikai anyagok jelzésmentes karakterizálása, a metaanyagok tulajdonságainak vizsgálata, vagy a magashőmérsékletű szupravezetés részleteinek megértése.

A pécsi kutatók is résztvevői annak az éles versenynek, amely az extrém térerejű terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás elsőkénti megvalósításáért folyik. Az ezen a téren elért fejlesztések radikálisan le fogják csökkenteni a kis és közepes energiatartományban működő részecskegyorsítók építési költségeit.

A kutatás egyéb eredményei is folyamatosan hasznosulnak, mind az oktatás, mind pedig a kutatás területén. Napjainkban egyértelműen kirajzolódni látszik, hogy a terahertzes tudomány legnagyobb áttörése az extrém térerősségek elérése lehet. A pályázat célja, hogy az áttöréshez szükséges technológiákat a nemzetközileg elismert Kutatócsoport tagjai tovább fejlesszék, és ez által megőrizzék nemzetközi vezető szerepüket az adott kutatási területen.

  

                  

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!