University of Pécs

University of Pécs

 

EFOP-3.6.2-16-2017-00006

Printer-friendly versionPDF változat
Projekt címe: 
Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig
Támogató alap: 

 

Projekt Azonosító

EFOP-3.6.2-16-2017-00006

Projekt neve

Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig

Konzorciumvezető

Szegedi Tudományegyetem

Konzorciumi tagok

Pécsi Tudományegyetem
Debreceni Tudományegyetem
Semmelweis Tudományegyetem

Projektmenedzser, elérhetőségek

Pirkhoffer Zsófia, pirkhoffer.zsofia@pte.hu

Szakmai vezető, elérhetőségek

Dr. Hegyi Péter, hegyi.peter@pte.hu

Szerződött támogatás összege

1 470 046 015 Ft

PTE szerződött támogatási összege

411 472 574 Ft

Projekt időtartama

2017.09.01. - 2020.08.31.

Támogató alap

ESZA

 

Live Longer - Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésbe

A pályázat fő céljai a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának megnövelése. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások közel teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködések adnak kitűnő lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.
A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis) közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet és komoly kihívást jelentenek az orvosoknak. A várható eredmények rávilágíthatnak ezen betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez. A résztvevők a kutatások eredményeképpen előreláthatólag jelentős európai unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni.
A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak.

PTE ÁOK -Transzlációs Medicina Intézet

Szegedi Tudományegyetem - EFOP 3.6.2-16-2017-00006 projekt bemutatása

 

        

 

 

 

A projekt keretében 2018. november 24.-25.-én Vecsésen megrendezésre kerül a VII. Transzlációs Medicina Nemzetközi Konferencia.

A konferencia fő célkitűzése a transzlációs medicina klinikai kutatási ágának fejlesztése, meta-analízisek, regiszter analízisek és klinikai vizsgálatok indításának elősegítése és megvalósításának támogatása. 

A rendezvény első napján bemutatásra kerül a transzlációs medicina fogalma, mint új egészségügyi modell, az elért eredmények és jövőbeni tervek, a fiatal kutatók számára nyújtott lehetőségek, valamint részletesen ismertetjük a Multidiszciplináris Kutatástámogató Csoport funkcióit. Sor kerül az alap- és klinikai kutatások, valamint a betegregiszterben gyűjtött adatokból készült elemzések eredményeinek bemutatására.

A konferencia második napján az újonnan indult betegregisztereket ismertetik a témavezetők, és prezentálásra kerülnek a központ kutatói által elvégzett metaanalízisek megállapításai is. Végezetül a közelmúltban indult, vagy jelenleg a tervezés folyamatában lévő klinikai vizsgálatokat is bemutatják a vezető kutatók. A kongresszus remek lehetőséget biztosít arra is, hogy zárásaként összegezzük az elmúlt év eredményeit és tanulságait, valamint kitűzzük a 2019-es évben elérni kívánt célokat és diszkussziót folytassunk a lehetséges megvalósítási módokról. 

A konferenciára regisztrálni az alábbi linken lehet:  https://regisztracio.aok.pte.hu/hu/transzlacios-medicina-konferencia

 

Menedzser: 
Archív: 
You shall not pass!